FC Jalat Jalat
Tietoa seurasta
Seuran historia
Triviaa
Kuvagalleria
Tilastoarkistot

Seura: FC Jalat Jalat ry
Perustettu: 13.11.1999
Rekisteröity: 28.11.2000
Jäsenmäärä: n. 20
Kotikunta: Helsinki
Kotikenttä: Ruoholahden kuntotalo

Puheenjohtaja: Jussi Vatilo
Sihteeri: Joonas Huhtakangas
Rahastonhoitaja: Erno Hentonen

Joukkueenjohtaja: Jussi Vatilo
Valmentaja: Miika Kabata

Tästä se alkoi

FC Jalat Jalat lähti liikkeelle Hentosen Ernon ja Vatilon Jussin toimesta keväällä -99. Molemmilla jalkapalloilu oli jäänyt vähemmälle Kemistä pääkaupunkiseudulle opiskelemaan muuton jälkeen. Silti veri veti taas kentälle. Kaiken lisäksi löytyi uusi ja ennestään tuntematon mielenkiintoiselta vaikuttava laji - futsal. Niinpä ruvettiinkin suunnittelemaan seuraavan talven sarjaan lähtemistä.

Kantavana ideana oli kasata kemiläisistä tutuista joukkue, jonka tarkoituksena on rento pelaaminen ja hauskanpito palloilun parissa. Koska jalkapalloilevia pohjoisia kavereita ei löytynyt ihan riittävästi, niin mukaan värvättiin muutamia alkuasukkaita vahvistukseksi.

Ensimmäinen kausi

Futsal oli vielä melko alkutekijöissään kun Jalat aloitti taipaleensa Helsingin piirin futsal-sarjoissa. Piirin korkeinta sarjatasoa kutsuttiin vielä Ykköseksi ja joukkueita oli eri sarjoissa 84. Jalat liittyi juuri perustettuun harrastesarjaan, koska lisenssejä ei haluttu ostaa.

Ensimmäisen sarjapelin alkaessa kaikki eivät vielä edes tunteneet toisiaan ulkonäöltä, nimistä puhumattakaan. Futsalin säännöt olivat isolle osalle hepreaa eikä futsal-palloonkaan moni ollut ennen koskenut. Näistä lähtökohdista historiallisen ensimmäisen futsal-ottelun tappiolukemat 0-6 eivät edes kuulosta pahalta. Vastustajana ottelussa oli KaiPa.

Alun kangertelujen jälkeen pelit alkoivat luistaa jo paremmin ja futsalin niksejä opittiin kantapään kautta. Ensimmäinen kausi päättyi 2 voiton, yhden tasurin ja 8 tappion myötä 12 joukkueen lohkossa 10. sijaan. Lisäksi harrasteturnauksessa kärsittiin 3 tappiota. Kuten arvata saattaa, ensimmäiseltä kaudelta on perua myös Jalkojen nöyryyttävin tappio Los Legendariesille lukemin 1-15.

Tappioista huolimatta hauskaa oli ja koukkuun jäätiin. Seuraavana kesänä moni Jaloista aloitti sarjapelit myös aidossa jalkapallossa, kun Otaniemen Jyllääjät aloitti 6-divarissa. Perustajana hääri Jalkoihin liittynyt Markku Huotari.

Rekisteröityminen

Toisen kauden alkajaisiksi päätettiin virallistaa seura, jotta harjoitusvuoron hakeminen kaupungilta onnistuisi. Perustava kokous pidettiin 19.11.2000, jolloin sorvattiin yhdistyksen säännöt ja valittiin ensimmäinen 3-henkinen hallitus. Puolen vuoden muhimisen ja yhden bumerangikierroksen jälkeen rekisteröityminen vihdoin varmistui toukokuussa 2001.

Rekisteröityminen tuotti heti hyötyä, kun Liikuntavirasto myönsi seuraavalle talvelle harjoitusvuoron. Siitä lähtien Jalkojen perjantai-illan huvia ovat olleet futsal-treenit.

Opiskelijoiden SM-kisat

Keväällä 2002 FC Jalat Jalat päätti lähteä kokeilemaan miltä SM-futsal näyttää. Kyseessä olivat opiskelijoiden SM-kisat Tampereella. Kisoihin piti tietysti osallistua kilpasarjaan - kuinkas muuten. Tason arviointi meni lievästi sanoen hiukkasen pieleen, sillä muutamissa joukkueissa oli jopa futsalin liigatason pelaajia ja muutama myöhemmin maajoukkueessakin esiintynyt pelaaja.

Tiukasta taistelusta huolimatta kaikki kuusi peliä päättyivät tappioon. Parhaana pelinä voidaan pitää avausottelun 2-5 (1-2) tappiota hopeamitalisteille. Lue lisää Jalkojen SM-kisaretkestä.

Divariin

Suurin osa Jalkojen pelaajista oli pelannut jo useita vuosia harrastesarjan ohella myös divari-futsalia Otaniemen Jyllääjissä (Kakkosessa ja sarjauudistuksen jälkeen Kolmosessa). Lopulta kaudelle 2003/2004 päätettiin liittyä Kolmoseen omalla nimellä ja jatkaa harrastesarjassa kuten aiemminkin.

Tavoitteet asetettiin tietysti korkealle, mutta ensimmäisestä divarikaudesta lähtien Jalat on keikkunut sarjan keskikastissa. Vaikka Jalkojen taso on noussut vuosien varrella niin samoin on käynyt myös futsalin yleiselle tasolle piirissä. Sarjauudistusten myötä Kakkoseen pääsy on entistäkin vaikeampaa, joten Jalat näyttäisi pelaavan nyt tasolla, jolle se kuuluu.

Kaudella 2006/2007 nähtiin yhden ympyrän sulkeutuminen, kun Jalkoja 7 vuotta aiemmin rökittänyt Los Legendaries kohdattiin uudestaan Kolmosessa. Vaikka lopulta päädyttiin "vain" tasapeliin niin Jalat onnistui todistamaan kuinka pitkälle se alkuvuosista edennyt.

Jalat kisajärjestäjänä

Opiskelijoiden SM-kisat olivat tappioista huolimatta sen verran hauska kokemus, että Jalat päätti hakea kisajärjestäjäksi yhdessä Helsingin Yliopiston joukkueen, UHFC:n, kanssa. Järjestelyoikeudet saatiin ja tuloksena olivat varsin hyvätasoiset ja onnistuneet kisat vuosina 2004 ja 2005. Sen verran työläät kisat olivat järjestelyjen osalta, että kumpinkaan kisoihin ei osallistuttu pelaamalla.
Tutustu kisasivuihin.

Tilastot

Historiaan voi tutustua myös tilastojen kautta. Kaikki ne löytyvät tilastoarkistosta.