FC Jalat Jalat
Tietoa sivustosta
Kävijätilastot
Sivujen kehitys

Jalkojen nettisivut ovat alusta lähtien olleet Jussin aikaavievä, mutta hauska puuhasteluprojekti. Urheilussa tilastot ovat kaikki kaikessa ja ne ovat olleet Jalkojen sivujenkin eteenpäin vievä voima. Parempien tilastojen tarpeisiin sivujen rakennetta ja tekniikkaa on kehitetty jatkuvasti. Sivusto onkin vuosien aikana kehittynyt huimasti rinta rinnan yleisen netin kehityksen kanssa...

Sivuston ensimmäinen versio ilmestyi samaan aikaan kuin seura perustettiin eli marraskuussa 1999 Jussin TKK:n kotisivujen alle. Sisältöä oli varsin vähän ja ulkoasukin oli nykyiseen verrattuna lähinnä karmaiseva. Tilastoista löytyi pistepörssi ja sarjataulukko, ja peliraportit olivat suppeita, muutaman rivin mittaisia pätkiä. Tilastot päivitettiin pelien jälkeen käsin. Heti alusta asti sivuista oli myös englanninkielinen versio, mikä on usein aiheuttanut hilpeitä tilanteita.
screenshot

Alkuperäisten sivujen karuus ja tilastojen suppeus käynnistivät uudistuksen, joka valmistui syksyllä 2000. Nyt tilastoista löytyi jo valtaosa nykyisistä tiedoista kuten ottelutilastot, ennätykset, pelaajakortit ja "kautta aikain" -pistepörssi. Uusien tilastojen kuorrutukseksi ulkoasua piti myös päivittää. Edelleen nykyisiin verrattuna sivut eivät näyttäneet kaksisilta, mutta eteenpäin mentiin.
screenshot

Seuraava versio valmistui kaudelle 2002/2003, ja aiemmista poiketen nyt päivitys keskittyi ulkoasuun ja sivujen rakenteeseen. Vanha rakenne ei enää taipunut vuosien mittaan kerääntyneille tilastoille, joten se uusittiin. Ulkoasu ja perusrakenne perustuu nykyäänkin tähän versioon sivustosta.
screenshot

Edellisen version ulkoasu tyydytti kohtalaisesti, mutta käsin tehty tilastojen päivittäminen kävi jo mahdottomaksi. Yhden pelin pisteet piti päivittää niin moneen paikkaan että siihen meni helposti tunti ja tilastojen ajantasaisuus kärsi. TKK:n tietoturvasäännöt estivät PHP:n käytön, joten ratkaisuksi piti koodata päivitysjärjestelmä. Se generoi staattisesti tekstimuotoisesta pelitilastoista sivut, jotka sitten pitää siirtää nettiin. Aivan kaikkeen se ei taipunut, mutta ylläpito helpottui huomattavasti. Samalla myös ulkoasua päivitettiin ja jotain uusia, automatisoinnin mahdollistamia, tilastoja lisättiin sivuille. Tämän lisäksi mukaan kuvioihin ilmestyi peli-ilmoittautumisjärjestelmä helpottamaan joukkueenjohtajan tehtäviä.
screenshot

Jussin opiskelujen lähetessä loppua Jalkojen sivujen siirto omalle palvelimelle tuli ajankohtaiseksi. Siitä sai alkunsa sivuston nykyinen versio. Palvelin mahdollisti PHP:n ja MySQL-tietokannan käytön, joten tilastot siirtyivät vihdoinkin niiden ansaitsemaan muotoon. Nyt tilastot luodaan dynaamisesti tietokannasta ja vain mielikuvitus (ja koodaustaidot) ovat rajana sille millaisia tilastoja jatkossa saadaan nähdä...